woensdag 29 december 2010

Dertien uur

Foto: Flickr, by SP8254
Een treinreis met dertien uur vertraging, wat zou dit betekenen? Een kleine gok:

- Jean-Philippe uit Toulouse had voor het eerst in zijn leven de tijd om na te denken, heeft ontslag genomen als advocaat en werkt nu als wijnboertje in de Dordogne.
- De vrouw van Jean-Philippe, Juliette,  had ook de tijd om na te denken en werkt nu als secretaresse in Parijs.
- Natuurkunde student Michel uit Nice heeft vier uur naar de sterren gestaard en een revolutionaire theorie over zwarte gaten ontwikkeld: ze zijn eigenlijk wit met een rood randje.
- De jonge Jean-Mari heeft een roman geschreven die de literaire wereld op haar grondvesten zal doen trillen.
- De kleine René, het zoontje van Jean-Philippe en Juliette,  heeft gezien hoe honderden mensen vol spanning zaten te wachten tot de trein weer ging rijden en heeft besloten conducteur te worden.
- De jonge Jean-Mari heeft zijn eerste liefde, de  iets oudere Juliette, verzekerd dat hij haar in Parijs op zal komen zoeken, hij zal er de laatste hand aan zijn roman kunnen leggen.
- Over negen maanden zal René een klein broertje krijgen, Jean-Philippe zal niet de vader zijn en de kleine René zal zijn plan om conducteur te worden laten varen. In plaats hiervan zal hij manager worden, nadat hij met eigen ogen gezien heeft wat voor verwoestende effecten een slecht functionerende organisatie op het familieleven kan hebben.