donderdag 23 december 2010

Voorpret

Foto: Flickr, by Ivan Walsh
Het is weer zover: de eerste sneeuwvlokken zijn gevallen, het strooizout is op en Nederland is drie maanden lang in de ban van zijn nationale obsessie: de Elfsteden Tocht. Drie maanden lang zal er geen journaal of nieuwsrubriek meer openen zonder dat de presentator op jolige wijze iets van 'goat iet oan of goat iet niet oan' brabbelt, de dronken IJsmeester, Sibkema uut Sobkema is weer uit zijn iglo getrokken om houten latjes door het ijs te steken en oh oh oh, wat vinden we het allemaal weer spannend.
 Begrijp me niet verkeerd, ik heb in principe niets tegen schaatsen, en als mensen langs elf Friese steden willen schaatsen moeten ze dat vooral doen, maar moet nu echt in het hele land hier weer drie maanden over doorgeluld worden? Dat eindeloze geouwehoer gebeurt trouwens vooral door Yuppen die de rest van het jaar nog niet dood gevonden willen worden in Sneek of Franeker, en nog nooit van hun leven op schaatsen hebben gestaan. Juist dat zijn de types die een soort vage gloed in hun ogen krijgen als er weer één of andere Fries wat onverstaanbaar in een microfoon staat te kwetteren over doorslagijs en diepere kruilagen. Van de zomer stonden die doorzontypes nog met zijn allen in Amsterdam uit hun dak te gaan omdat het Nederlands Elftal weer een wk-finale had verloren, maar wat maakte het uit, het was feest, en die buitenspelregel begrijpt dus echt helemaal niemand.
 Echte schaatsters, die zeggen gewoon tegen hun vrouw dat ze een rondje gaan schaatsen, schaatsen rond die elf plaatsjes en zijn weer op tijd thuis voor de erwtensoep.
 Het is dezelfde valse romantiek als te zien is bij programma's als Boer zoekt Vrouw, mensen die nog nooit van hun leven in het wild  een koe hebben gezien vallen in katzwijm als boer Harm zijn nieuwe vrouw de stallen laat zien. Ik hoop dat het dit jaar eindelijk eens een keer niet bij alleen maar 'voorpret' blijft, maar dat dat kreng ook daadwerkelijk gereden wordt en dat iedereen die dat vreselijk woord deze maanden in de mond heeft genomen, 'voorpret', met zijn glimmende oogjes gedwongen wordt om de Toch der Tochten straks ook helemaal uit te rijden. Goedschiks of Kwaadschiks, aan hun de keuze.