maandag 16 april 2012

Ouwe wijven voetbal

Foto: flickr, by BjørnS

Vanavond is het weer zover: Voetbal Insite. Een voetbalpraatprogramma dat zelden over voetbal gaat. Waar gaat het wel over? Over uiterlijk. Huisband Danny Vera heeft zijn laatste valse noot nog niet laten wegsterven, of Wilfred Genee en Johan Derksen zitten al intensief naar elkaars kapsel te loeren. Meestal doet Derksen de openingszet: iets met een föhn, of met zwarte kleurspoeling. Genee kaatst iets terug over de designkapper van Derksen, waarna hij de slappe lach krijgt en nog iets roept over de jaren twintig van de vorige eeuw.
  Zit Jan Boskamp aan tafel, dan worden er hierna dertig grappen over zijn lichaamsgewicht gemaakt: Jan is namelijk te dik. Dit is natuurlijk een eindeloze bron van vermaak, waarbij er gevarieerd wordt op de thema's biefstuk, Febo, koffie met suiker en eten langs de snelweg. Op een gegeven moment vind Rene van der Gijp het tijd iets over voetbal te zeggen: wat is dat toch met die roze schoenen van die spelers? Een gemeenschappelijke tirade tegen roze schoenen volgt, meestal besluitend met iets negatiefs over de jeugd van tegenwoordig.

Kapsels, buikomvang, roze schoenen, zwarte shirtjes (win je volgens Gijp nooit een wedstrijd mee): er is geen borreltafel op tv te vinden waarbij er zoveel over uiterlijk wordt geluld. Voetbal Insite de koffietijd voor mannen?  Slechte vergelijking: de dames van dat programma zouden zich schamen voor zoveel gebep over elkaars lijf.
  Het is half negen, ik zet mijn biertje klaar, punt snel nog even mijn haar bij en schakel over naar RTL 7: méér, voor mannen.