woensdag 30 mei 2012

Klaaglijk

Foto: flickr, by freefotouk
Het was zonnig weer, de leeuweriken floten in de takken en wij speelden boerengolf. Wat is boerengolf? Bij boerengolf heeft een boer 10 gaten in zijn weiland gestoken en daar moet dan een balletje in.
  'Probeer de koeien niet te raken', zei de boerin voordat ze ons de clubs uitdeelde, maar de twinkeling in haar ogen verraadde dat het haar eigenlijk een zorg kon zijn of we het balletje tegen die koeien aan zwiepten. De koeien mochten wat haar betreft blij zijn dat ze niet in de pan zaten die ze even later met haar boerenschouders op de boerentafel zette.

Om het spel nog wat spannender te maken, was ons verteld dat sommige hekken onder elektriciteit stonden, maar lang niet allemaal. Dat is ongeveer hetzelfde als bij het ontbijt tegen iemand zeggen dat hij voordat de zon onder is gegaan nog een stevige klap tegen zijn hoofd gaat krijgen, waarna die persoon de hele dag paranoia over zijn schouder loopt te turen en hij eigenlijk veel liever bij het ontbijt meteen maar die klap had gehad.
  Wellicht school er wel een sadist onder dat vriendelijk blozende blonde boerinnenhoofd? In deze overtuiging werden we gesterkt toen meerdere holes verraderlijk dicht langs de sloot bleken te liggen. Er lag weliswaar een bootje in die sloot, maar de peddels waren eigenlijk gewoon twee planken, en wij maar roeien. En die boerin maar lachen natuurlijk, achter haar boeren bloemengordijntjes.

  Na een paar uur tegen het balletje geslagen te hebben, we begonnen hier goed in te worden, kwam de koeienkudde in zicht. Eén koe moest al bijzonder vaak de pineut zijn geweest: als een dolle stoof  hij ervandoor, nog voor we maar zelfs aan hadden kunnen leggen. De andere koeien wachtten gelaten af wat er komen ging, een houding die koeien sowieso van nature het beste lijkt te liggen.   
  We legden aan voor een laatste slag: wie de bal in een keer in de laatste hole sloeg mocht een koe mee naar huis nemen.
  Smachtend keken ze ons aan, met hun grote smekende koeienogen, dromend van een leven in de grote stad en een verlossing van de golfballenterreur. Helaas, het mocht niet zo zijn, we moesten verder, er zat alweer een gezelschap achter ons, een dikke man met blote buik en tatoeages sloeg tegen zijn balletje als een verveelde kampbeul met een degelijk arbeidsethos. En klaaglijk loeiden de koeien.

Geen opmerkingen: