maandag 11 juni 2012

Wijze woorden

Foto: flickr, by Dluogs
  'Als het e.k. begint dan staan we er.' Deze woorden werden maanden geleden uitgesproken door de aanvoerder van het Nederlands Elftal, ik geloof na de wedstrijd tegen Duitsland. Hij trok er een gezicht bij alsof hij net zeven jaar tussen de monniken van Tibet geleefd had en nu de bergen af was gedaald om zijn wijsheid te delen met de mensen in het dal.
  Tegen die Duitsers werden we met 3-0 van de mat gespeeld, maar volgens de wijze oude vos van Bommel waren we eigenlijk veel beter geweest.

  'Wacht maar', was de boodschap die er in de fonkelende oogjes van zijn oude mannenhoofd te lezen was, 'dit is allemaal een truc, een rad dat we de Duitsers voor de ogen draaien.' Graag wekt van Bommel de indruk dat hij, in tegenstelling tot gewone stervelingen, dingen ziet die wij niet zien. Door zijn karrenvracht aan ervaring ziet hij drie stappen vooruit, hij is samen met zijn oude nestor Grijze Bert bezig aan een masterplan dat wij onmogelijk kunnen overzien.
  Het ontbreekt er nog maar aan dat hij leunend op een wandelstok het journaille te woord staat, terwijl hij aan een pijp lurkt en net als de kleine goeroe Yoda uit de Star Wars films zijn woorden expres in de verkeerde volgorde zet.

 De wijze woorden van de aanvoerder ten spijt bleven we echter slecht spelen en we bleven maar kletsverhalen aanhoren, hopend dat ze inderdaad bezig waren met iets dat het gewone oog ontging. Inmiddels weten we beter: het gewone oog zag het prima, het Nederlands Elftal speelt al een half jaar als een krant en het voetbal lijkt bij vlagen nergens naar.
  En de sluwe vos van Bommel? Dat blijkt een ploeteraar op het middenveld te zijn die met grote overtuiging de wijze profeet kan uithangen. Als van Bommel slim is laat hij het voetballen volgend jaar gewoon maar helemaal aan zijn piepjonge ploeggenoten over en gaat hij alleen nog maar op de bank met een pijpje in zijn mondhoek wijze woordjes mompelen. Een Gouden Kalf behoort tot de mogelijkheden.

Geen opmerkingen: