zondag 19 augustus 2012

De slapende moordenaar

Foto: flickr, by Brother O'Mara
(Zeer kort scenario voor een B-film)

Op het einde van het perron staat een jongen te roken. Hij draagt het flodderige geel met roze uniform van de schoonmaakdienst. Hij staat op het uiterste puntje van het perron, als hij nog verder loopt valt hij er vanaf.  Hij denkt aan vanavond. Hij gaat playstation spelen bij een maat van hem. Misschien nog even de stad in, naar de Grot.

Er komt een trein  voorbij, vol met vermoeide mensen. Een man leunt met zijn hoofd  tegen het raampje. Zijn mond staat open, hij slaapt. Hij heeft vandaag hard gewerkt, hij werkt elke dag hard. Hij heeft zijn vrouw verlaten voor een tweede leg. Hij moet twee gezinnen onderhouden en verdient niet overdreven veel. Zijn vrouw heeft het hem inmiddels vergeven maar zijn oudste dochter wil niet meer met hem praten.
  Vanavond gaat ze naar de Grot, sinds haar vader weg is cultiveert ze een oorlogsstemming. In de Grot zal ze een jongen tegen komen die in een hoekje staat te dealen. Hij moet bij wijze van taakstraf schoonmaken op het centraal station. Hij is perfect geschikt voor haar plan. Drie weken later zal haar vader er achter komen dat ze een nieuwe vriend heeft. Twee maanden later komt het tijdens het kerstdiner tot een confrontatie.
  Er ligt een scherp mes op tafel, daar is zojuist de kalkoen mee gesneden.

  De jongen die een kleine drie maanden geleden nog rustig tegen een lantaarnpaal op het uiterste puntje van het perron stond te blowen had nooit kunnen denken dat het slapende hoofd in het raampje dat in een flits voorbij kwam het hoofd was van zijn moordenaar.

(Hoogtepunt: als de vader, die hem compleet geflipt is,  met het blinkende mes op de vriend van zijn dochter gericht uitgebreid gaat vertellen over het zomerbaantje dat hij dertig jaar geleden had bij een kippenboer, hoe hij achter de beesten aan moest rennen en ze de kop af moest hakken, terwijl de complete familie doodsbang naar dat mes zit te staren keuvelt hij er vrolijk op los, alleen de oma is niet bang, haar gehoorapparaat doet het niet en ze denkt dat haar zoon een leuke speech aan het houden is.)