maandag 6 augustus 2012

Punk

Foto: flickr, by campbelj45ca
  Veel verrassingen kende het duel om de Johan Cruijff schaal natuurlijk niet. Ajax mist ervaring, die zagen we aankomen. Van Bommel is terug op de Nederlandse velden en gedraagt zich als een rat, ook dat is een eenvoudig één-tweetje. Eigenlijk sprong er maar één ding echt bovenuit op de eerste voetbaldag: de baard van Jan Joost van Gangelen. Ik schakelde wat later in en ik zag eerst het hoofd van Ronald de Boer die heel hard probeerde om te doen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was dat Jan Joost in de vakantie in de lang verloren gewaande bassist van de Grateful Dead was veranderd.
 
  Ik weet wel ongeveer hoe zoiets gaat: je ligt in Tenerife zes weken op een strand en je denkt: laat ik eens iets nieuws proberen. Je vrouw ziet het gebeuren en denkt: laat hem maar even. En voor je het weet loop je de eerste drie dagen op je werk in een zijden kaftan, omdat dat zo 'lekker voelde op vakante', of je steekt je collega aan de andere kant van de tafel een oog uit met je authentieke sombrero die 'echt een deel van je ding is geworden'.  Een paar dagen later leg je hem beschaamd in de kelder waar hij nooit meer uit komt.
  Waar trekt SBS 6 de grens? Ik zou graag zien dat Jan Joost het nog een paar graadjes doortrekt, ik begin de smaak van zijn nieuwe look te pakken te krijgen. Nu zit er achter die baard nog steeds dat lieve Jan Joost gezichtje verborgen, maar wat als hij een zonnebril opzet?
 
  Stel je voor: Jan Joost met die baard, een zonnebril en hoge, bruine cowboylaarzen. Hij hangt lui onderuit in zijn stoel, zijn laarzen heeft hij over elkaar op de tafel gelegd. Het is stil in de studio, we horen slechts het gezoem van een dikke bromvlieg. Dan spuugt Jan Joost op de grond, hij schuift met een vinger loom zijn zonnebril omhoog, tuurt met fijngeknepen ogen naar zijn gast en mompelt: 'ging niet zo goed hé, die wedstrijd? Verkeerde spelers opgesteld?' In de studio laat een meisje van de grime een glas met water vallen. Jan Joost grijnst, buigt over de tafel en fluistert tegen van Gaal: 'Do you feel lucky, punk?'

Geen opmerkingen: