zaterdag 15 december 2012

Partijdig

Foto: flickr, by Arjan Richter
Dick Advocaat. Hij begint met de week aandoenlijker te worden. Twee weken geleden mopperde hij over het feit dat Ajax twee keer gefloten werd door dezelfde scheidsrechter, gisteren mopperde hij over de openbaar aanklager van de KNVB. Die veroordeelde een speler van PSV omdat hij een Ajacied in zijn nek had geslagen. De reactie van Dick Advocaat: 'uit welke stad komt zo'n man'?

  De aandoenlijkheid zit hem in het wereldbeeld: Dick Advocaat denkt nog in steden. De hele wereld over geweest, maar in feite nooit Den Haag ontgroeid. Het is een soort jaren vijftig wereldbeeld: je wordt geboren in Amsterdam, je woont in Amsterdam en je sterft in Amsterdam. En werk je toevallig als openbaar aanklager voor de KNVB dan zal je liefde voor Amsterdam zich natuurlijk uiten in het voortrekken van Ajacieden. Het veronderstelt een soort schattige clubliefde uit de tijd van Sjakie en de Wondersloffen. Mensen komen niet meer uit een stad, ze verhuizen om de paar jaar, van Amsterdam naar Utrecht naar Zwolle naar Eindhoven, al naar gelang hun werk. Niemand voelt zich meer ergens mee verbonden en fanatieke voetbalsupporters bestaan uit professionele knokploegen die zich, vol gesnoven en vol gespoten, met de dichtstbijzijnde club affiliëren omdat ze hun agressie nu eenmaal op de een of andere manier moeten rechtvaardigen.

Maar Dick Advocaat gelooft nog in de man die, hartstochtelijk verbonden met zijn stadje, stiekem een formuliertje partijdig invult. Je zou er bijna PSV-fan van worden.

Geen opmerkingen: