vrijdag 5 april 2013

Plezier

Foto: flickr, by Rick Payette
Het Alzheimer spook waarde gisteren door de Volkskrant. Hoogleraar Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum van het VUmc, leek het spook paginabreed recht in de ogen te staren. De hoogleraar hoopt op een goed en betekenisvol leven voor mensen met de ziekte van Alzheimer. Helaas ligt de karakterverandering op de loer:
  'Klassieke alzheimers krijgen een verscherping van aanwezige karaktertrekken. In die kindsheid treedt de oorspronkelijke persoonlijkheid naar buiten.'
  Ooit werkte ik een paar weken in een verzorgingstehuis voor ernstig demente bejaarden. De lift had een code, zodat de patiënten niet konden ontsnappen. Sommige vrouwen vervielen tot totale vertedering, anderen tot totale wreedheid. Twee dames hadden elke ochtend het grootste plezier bij het pesten van een derde dame. Terugkerend element was een horloge dat kwijt was.
  'Waar is je horloge toch, Anja', vroegen ze dan, waarna Anja in paniek naar haar pols staarde. Dat ging zo driehonderd keer op een dag door. Als kakelende duivelinnen achtervolgden de dames Anja. Ik had niet het idee dat ze uit hun lijden verlost wilden worden, het zou goed kunnen dat ze nog nooit zoveel lol hadden gehad.

Geen opmerkingen: