maandag 22 juli 2013

Yuppen 3: Een moeizame terugreis

Camper Van
Foto: flickr, by Bev Goodwin
'Kan het niet wat zachter?' Mark krabbelt moeizaam overeind van de vloer. Lag hij eindelijk te pitten, neemt ze weer een veel te scherpe bocht. Als een illegale Mexicaan wordt hij door de camper heen en weer geklotst. 'We hebben toch geen haast?'
  De rug van Ellen-Fleur zwijgt. Twee zweetplekken tekenen zich af op haar witte blouse, haar gezicht verraadt niets. Nadat ze zich met de camper door de menigte op de berg hadden geworsteld was het grote zwijgen begonnen. Ze hadden een paar uur gereden en aan de kant van de weg de nacht doorgebracht. De volgende dag was de stemming als iets beter, maar toen ze nietsvermoedend een tankstationnetje in waren gelopen was het snel uit geweest met de pret. Meerdere kranten hadden zijn kop op de voorkant afgedrukt, godzijdank had hij een petje en een zonnebril opgehad. Hij was als een razende terug de camper ingedoken, Ellen-Fleur had een krantje voor hem meegenomen.

  Hij pakt het verkreukelde krantje van de vloer en vouwt het uit op het opklapbare tafeltje. 'L'idiot néerlandais', luidt de kop in koeienletters. Iemand heeft hem vastgelegd op het moment dat hij op de knie van een vent gaat staan die op de grond ligt, naast de man liggen twee krukken. Fransen kijken verbijsterd toe. Een oorlogsveteraan, hoe is het mogelijk. Mark wist niet eens dat die nog bestonden. Volgens de moeizame vertaling van Ellen-Fleur had de man zich weer even in Duitse gevangenschap gewaand, het was allemaal weer teruggekomen.

  Als een gek hadden ze hun foto's van Facebook verwijderd, de bril, shawl en het petje hadden ze in een vuilnisbak naast de weg gedumpt. Gelukkig hadden er nog niet veel mensen op de foto's gereageerd, iedereen had het te druk met wauwelen over vrouwenvoetbal.

  Met een klap komt de camper tot stilstand. Hij wil zich al achter het bankje vandaan wurmen, maar wordt tegengehouden door Ellen-Fleur. 'Over een uurtje zijn we de grens over', snauwt ze, 'dan mag je er weer uit.' Gehoorzaam vouwt hij zich weer achter het bankje. Als zijn vriendin uit het zicht is, begint hij verwoed push-ups te doen op de vloer. Nog een week voor de Vierdaagse, hij moet fit als een panter zijn. Hij zal die Johan met zijn Oranje Leeuwinnen eens laten zien wat wandelen is, met uren voorsprong zal hij finishen. Na vijf push-ups valt hij uitgeput op de kleverige vloer.