vrijdag 9 januari 2015

Fte

Foto: rgb stock
Waar ik eigenlijk nog het meest van geschrokken ben na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, was een opmerking die terrorisme-expert Beatrice de Graaf maakte bij DWDD.
  'Het kost 24 fte om één iemand vierentwintig uur per dag in de gaten te houden', aldus Beatrice.
  Ze gaf dit als antwoord op gemopper over falende inlichtingendiensten.
  Stel dat je in het kader van moslimfundamentalisme veertig personen hebt die zo'n hoog risico vormen dat ze continu in de gaten moeten worden gehouden. Daar ben je dus 960 fte aan kwijt. Dat zijn 960 mensen wiens fulltime baan het is om Cherif en Said bij de snackbar te observeren. Te noteren wat ze eten. Met wie ze praten. Op welke straathoek ze staan. Eindeloze rapporten vol met achterlijke gesprekken doorvlooien op aanwijzingen voor een mogelijke aanslag.
 
  'Hoe was het vandaag op het werk schat?'
  'Goed hoor. Cherif heeft twee uur met Said zitten playstationnen. Toen gingen ze een broodje Kapsalon halen en rond een uur of vijf schopten ze tegen een balletje aan. Iemand citeerde verkeerd uit de Koran en toen gingen ze weer naar bed.'

 
 Zelf geen moer uitvoeren maar wel vierentwintig mensen fulltime bezig houden, dat lijkt mij een heel aardige definitie van terrorisme.

Geen opmerkingen: