donderdag 30 april 2015

Defensief

RGBfree, by Lusi
Bij Zembla vertelde een moeder over haar dochtertje dat steeds gedeprogrammeerd moest worden aan het einde van de schoolweek.
  'In het weekend gedraagt ze zich als een meisje van negen', zei de moeder, 'maar als ze uit school komt heeft ze een defensief houdinkje waar ik niet van gediend ben.'
  Als ik op tv zie hoe klaslokalen er tegenwoordig uitzien, lopen de rillingen over mijn rug. Kinderen zijn de hele dag vooral met elkaar bezig, in 'werkgroepjes.'
 
  Vaak hoor je dat autoriteit onderdrukkend is. De afwezigheid van autoriteit kan echter nog veel onderdrukkender zijn. Een autoritaire leraar zorgt voor rust en orde, met andere woorden: vrijheid.
  Zonder autoriteiten en formaliteiten wordt het dagelijks leven één groot speelkwartier, waarin iedereen zonder enige remmingen of scrupules op je nek kan springen en je de hele dag alleen maar bezig bent je medemens van je af te slaan.
 De ironie is dat je in reactie daarop inderdaad een defensief en gesloten houdinkje ontwikkelt, terwijl je onder het milde schrikbewind van een strenge meester waarschijnlijk in alle vrijheid met een open blik de wereld in had kunnen turen.

Geen opmerkingen: