zaterdag 2 mei 2015

Privilege


RGB free, by MeiTeng

Op 28 april 2015 stonden deze zinnen de Volkskrant, een dagblad voor volwassen mensen:

Op dat dieet zit Jeb nu, en hij valt kilo's af. Sinds december al 13 kilo. […] Schattig zijn ook zijn eerdere dieetpogingen. […] En hij is zo eerlijk.

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat hier een moeder aan het woord is over haar half-achterlijke kind, of misschien een meisje dat haar hondje op dieet heeft gezet omdat de dierendokter dat heeft aangeraden.
   Maar aangezien we het hier over de Volkskrant hebben, is er iets anders aan de hand: columniste Aaf Brand Corstius 'bespreekt' de Amerikaanse presidentskandidaat Jeb Bush.
   Wat Corstius in deze en vele soortgelijke columns doet, is de Grote Vertruttingstruc uithalen. Ze deed het vele malen eerder, onder andere met het achterwerk van Mark Rutte en de krulletjes van Jesse Klaver.
De Grote Vertruttingstruc is een judo-worp: je gaat eerst zelf op de grond liggen en trekt je tegenstander vervolgens over je heen naar beneden. De stappen om de Grote Vertruttingstruc uit te halen zijn als volgt:

1) Je gaat zelf op de grond liggen met een schijnbaar zelfspottende opmerking over een dingetje waar je vaak op let. Corstius 'geeft toe' iets met diëten te hebben, of broeken, of kapsels, of wat voor keukentafelonderwerp dan ook. De zelfspot is hier echter schijn: je lijdt totaal geen imagoschade wanneer je als vrouw jezelf neerzet als een beetje truttig, het verhoogt juist de sympathie van de vrouwelijke lezer. 
 
2) Na 'toegegeven' te hebben dat je een beetje een suffe doos bent die zichzelf graag met triviale uiterlijkheden bezighoudt, heb je jezelf een vrijbrief gegeven om allerlei truttige dingetjes over hooggeplaatste mannen te zeggen. Het kontje van Mark Rutte, de krulletjes van Jesse Klaver, het gewicht van Jeb Bush. Het doel van deze zogenaamd onschuldige kletspraatjes is om die mannen te degraderen tot lullige jongetjes, die aan de rand van het schoolplein door goedbedoelende moeders besproken worden.
   Het is vernedering, vermomd als goedaardige vertedering.

Het is een erg effectieve manier om mannen voor lul te zetten, die bovendien alleen maar door vrouwen ingezet mag worden. Stel je een mannelijke columnist voor die schrijft dat hij de dieetpogingen van Edith Schippers 'schattig' vind, en dat ze zo'n leuke vrouw is met van die 'leuke krulletjes'. 
  Die mag onmiddellijk zijn spullen pakken en een baan bij de McDonalds gaan zoeken.
Seksisme is een vrouwenprivilege.

Geen opmerkingen: