maandag 1 juni 2015

Muziek

RGB Free, by ba1969
Toen Kurt Cobain negen jaar was, kreeg hij één van de grotere schokken uit zijn toch al niet bijzonder evenwichtige leven te verwerken. Zijn favoriete popgroep, The Beatles, bleek al zeven jaar uit elkaar te zijn.
  Cobain was opgegroeid met Beatles-platen die hij van zijn tante kreeg en de melodieuze Beatles-invloeden zijn een belangrijke reden waarom Nirvana zo onweerstaanbaar was. Inmiddels is Cobain meer dan twintig jaar dood en als ik niet onlangs de documentaire Montage of Heck had gezien, was onderstaande video misschien wel voor altijd aan me voorbijgegaan. En dat was jammer geweest, want waar voor sommige mensen rollebollende katjes het ultieme feelgood-medicijn vormen, daar ben ik halsoverkop verliefd geworden op een video met vier oude mannen die een hoop herrie maken.
 
  Blijkbaar zijn de drie overgebleven leden van Nirvana (Pat Smear werd op het einde toegevoegd als extra live gitarist) anderhalf jaar geleden voor het eerst weer bij elkaar gekomen om muziek te maken. En wie kon de plaats van Kurt beter innemen dan die andere wereldberoemde linkshandige gitarist, van wie Kurt als kleuter alle liedjes al mee kon zingen?
 
  Is het de schuchtere manier waarop Novoselic bijna geen gitaarduet met de grote McCartney aan durft te gaan, of de manier waarop McCartney 'Nirvana' uitspreekt, alsof de inmiddels ook alweer bijna vijftigjarige ex-leden de lokale buurtpubers zijn die een aardig bandje hebben gevormd? Of is het McCartney, die ten onrechte de naam heeft alleen maar 'lieve liedjes' te kunnen spelen, maar hier als een ultieme hard-rock opa de pannen van het dak speelt?
  Waarschijnlijk is het uiteindelijk gewoon de muziek: Nirvana, The Beatles en het onwillekeurige gevoel dat Kurt, John en George ergens in het heelal toch even goedkeurend mee staan te deinen.


Geen opmerkingen: