donderdag 27 augustus 2015

Groep vijf

RGB free, by jana_koll
Laatste zapte ik langs wat kanalen en kwam ik tot mijn schrik Linda de Mol tegen. Nu gebeurt dat wel vaker, maar deze keer leek Linda de Mol er zelf ook een beetje van te schrikken dat ze op tv was. Ze zat in een soort ouderwetse tuinstoel als een oververmoeid konijn in de koplampen te staren.
  De koplampen waren in dit geval Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder.
   
  Ik luisterde tien seconden naar het gesprek tussen Linda de Mol en Yolanthe en toen was ik al zo levensmoe, dat ik nog maar net de kracht kon vinden om een zendertje door te schakelen en niet voorgoed meegezogen te worden in het zuigende zwarte gat dat ontstaat als twee wandelende vacuümpompen zich verenigen.
 
   Linda en Yolanthe, dat is een instant flashback naar groep vijf van de basisschool. Twee meisjes van negen jaar die naar elkaars decorum zitten te loeren, taxeren wat de ander aan heeft en erachter proberen te komen hoeveel geld de vader van het andere meisje verdient.
  Ze hebben vanochtend een half uur voor de spiegel hun haar goed staan doen en met zorg hun kleren uitgekozen. Ze hebben geleerd te glimlachen en een beschaafde conversatie te voeren en hun agressie te verbergen als ze erachter komen dat Kimberley precies dezelfde schoenen heeft gekocht bij Cool Cat als Desiré, en ze misschien zelfs wel met z'n tweeën zijn gaan winkelen, zonder eerst even te appen.
  Het valt misschien niet meer zo op, maar er is een complete entertainmentindustrie opgetuigd rond de verlangens van negenjarige meisjes die zich vermomd hebben als volwassen vrouwen.
  Bij 'RTL Boulevard' scharen ze zich rond Albert Verlinde die midden op het schoolplein vals grijnzend de laatste roddels uit de doeken doet.
  Programma's als 'Help mijn man is een klusser' en 'Leer mij vrouwen kennen' sterken hen in het geloof dat alle jongens in principe onhandige sukkels zijn die ernstig heropgevoed moeten worden en 's-avonds kunnen ze zich verenigen rond een 'waargebeurde' RTL-film waarin een vrouw zwanger wordt van twee misvormde kinderen, als straf hiervoor in elkaar wordt gemept door haar gestoorde echtgenoot, terwijl ze huilend over straat zwerft verkracht wordt door de postbode en hier weer helemaal bovenop komt door een online cursus te volgen en een succesvol advocate te worden die aan het einde van de film al die mannen door haar spitsvondige juridische speurwerk de bak in krijgt.
 
  Die boosaardige mannen kijken ondertussen naar René de Lolbroek die bij Voetbal Inside grappen maakt over de pens van Dikke Jan, of naar James Bond die de chicks versiert en de boef kapot schiet.
  Maar dat zijn allemaal zeer ernstige zaken die de meisjes nooit zullen begrijpen.

Geen opmerkingen: