vrijdag 2 oktober 2015

Discriminatie

Foto: Wikipedia
José Mourinho, de trainer van Chelsea, is nogal een opgewonden standje. Hij scheldt alles en iedereen die hem tegen lijkt te werken verrot, en meestal is dat niet zo'n probleem. Maar tijdens de eerste wedstrijd van het Engelse voetbalseizoen maakt hij een bijna fatale fout: deze keer schold hij geen man uit, hij schold een vrouw uit.

  En dat is dus discriminatie.

  De clubarts van Chelsea, Eva Carneiro, rende het veld in om een speler medisch bij te staan, maar Mourinho had liever dat ze op de bank was blijven zitten want die medische bijstand kostte alleen maar extra tijd en Chelsea stond achter. Dus kreeg de dokter de volle laag en kreeg Mourinho vervolgens de Women in Football Association over zich heen vanwege dit vreselijke vrouwonvriendelijke gedrag.

  Er volgde een vrij bizar onderzoek van de FA dat draaide om de vraag of Mourinho de dokter een filha da puta (dochter van een hoer, een vreselijke aantijging), of gewoon een filho da puta (zoon van een hoer, een prima belediging) had genoemd.
  Na intensief onderzoek van de videobeelden en het raadplegen van meerdere Portugese linguïsten stelde de FA, tot grote woede van de Women in Football Association, vast dat Mourinho geen filha da puta had gezegd en zich dus niet schuldig aan seksisme had gemaakt.
 
  Ligt het aan mij, of is de Women in Football Association zo ongeveer de meest seksistische organisatie die er bestaat? Waarom is het helemaal toppie om mannen ongegeneerd voor vuile klootzak uit te schelden, maar bega je zo ongeveer een halsmisdrijf als je een vrouw een teringwijf noemt? Het lijkt mij dat de Women in Football Association weinig van het begrip 'discriminatie' begrepen heeft. Als ze echt zo begaan zijn met de acceptatie van vrouwen in de voetbalwereld hadden ze het hartgrondig toegejuicht als Mourinho Eva Carneiro drie minuten lang voor filha da puta extrema uit had staan maken: een beter bewijs dat je er helemaal bijhoort bestaat er niet.

Geen opmerkingen: