donderdag 7 april 2016

Projectie

RGB Free, by debsch
Radicale moslims schijnen Europa een 'spirituele woestijn' te vinden en daarom blazen ze de boel maar op. Deze uitleg van de psychologie van de terrorist doet me denken aan jongens die een bushokje in elkaar trappen en als verklaring geven dat 'hier ook niks te doen is'.
   Als het ervaren van 'spirituele leegte' daadwerkelijk een geloofwaardige beweegreden was voor het zaaien van dood en verderf, hadden we wel een groter probleem dan een paar twintigjarige criminelen met een bomgordel. In dat geval zouden onze straten geterroriseerd worden door vijftigjarige huisvrouwen die zich met een kapot gelezen Celestijnse Belofte in de ene hand en een Kalashnikof in de andere hand schietend een weg naar hun verdiepende lezingen in het lokale cultuurcentrum banen.

  Laten we onszelf niet al te veel tekort doen en de massamoordenaars niet al te veel krediet geven. De terrorist is geen gevoelige jongen die in de war raakt van het gebrek aan diepgang in onze harteloze maatschappij. Dat soort mensen schrijven een boek, maken een film, bezoeken een museum of zingen een liedje.
  De politiek-correcte houtje-touwtje verklaring van het terroristische geestesleven lijkt me een aardig voorbeeld van projectie: als er ergens al een spirituele leegte heerst, dan is het toch wel in het hoofd van degene die tientallen onschuldige mensen de lucht inblaast.