zaterdag 18 maart 2017

Vuurtje

RGB Free, by BADK
In zijn boek 'Thinking, Fast and Slow' beschrijft Daniel Kahneman twee menselijke denksystemen. Aan de ene kant hebben we een snelle denkmethode. Deze is intuïtief en emotioneel en bood ons evolutionair veel voordelen: in een crisissituatie heb je weinig aan een urenlange afweging over de voor- en nadelen van het wegrennen voor een vijandige stam die je aan hun speren wil rijgen.
  De tweede denkmethode is abstracter, trager en gaat middels het logisch afwegen van argumenten. Helaas laten de recente verkiezingen zien dat we systeem 1 nog steeds maar nauwelijks zijn ontgroeid.

 'Ik heb de stemwijzer ingevuld', hoorde ik een vrouw tegen haar vriendin zeggen. 'Komt daar toch het CDA uit. Dat ga ik niet doen hoor. Ik vind die Buma zo'n rare man.'

  Eigenlijk had haar vriendin haar hierop met een leerboek politicologie op haar hoofd moeten meppen.
  Je vult een stemwijzer in, waarbij je de tijd neemt om na te denken over abstracte ideeën (systeem 2). Vervolgens komt daar iets uit, maar die uitkomst negeer je omdat je een onderbuikgevoel hebt (systeem 1) over de lijsttrekker van de partij wiens ideeën blijkbaar het beste bij de jouwe aansluiten.
  Alsof je nog steeds naast een vuurtje zit te koekeloeren naar een stel mannen die onderling zitten te bekvechten wie er morgen voorop mag lopen, als we die klootzakken van die andere stam eindelijk aan onze speren gaan rijgen.

Geen opmerkingen: