dinsdag 25 april 2017

Verlangen

RGB Free, by RWLINDER
Je hoort weleens iemand verkondigen dat het kapitalisme aan alle oorlogen een einde gaat maken en de wereld in een groot paradijs gaat veranderen.

  'Als iedereen een Xbox heeft, is iedereen tevreden.'

   Ik vrees dat deze mensen de piramide van Maslow niet voldoende bestudeerd hebben. Het zou goed kunnen dat we over honderd jaar allemaal voldoende te eten en te drinken hebben en dat de robots elk moment gratis en voor niets een mooie Xbox voor je in elkaar kunnen sleutelen. Je ziet echter nu al waar het vervolgens heen gaat: als we allemaal goed doorvoed en veilig zijn, schuiven we op naar het volgende level van Maslow's pyramide: 'Behoefte aan waardering en erkenning.'

  Een uitstekende manier om je eigen status te verhogen, is die van de ander te verlagen. Ook kan het helpen jezelf in de slachtofferpositie te manoeuvreren, wat de ander automatisch tot dader en dus minderwaardig maakt.
   De toekomst: een wereld bezaaid met door robots geproduceerde Xboxen en miljarden mensen die de hele dag tegen elkaar staan te schreeuwen dat de ander een fascist is.
  Boekwinkels die uitpuilen met titels als  'Hallo witte mensen', 'Hallo zwarte mensen', 'Hallo kale mensen', 'Hallo kleine mensen', 'Hallo schele mensen', 'Hallo zieke mensen', 'Hallo mensen met een leerachterstand' en 'Hallo mensen die vergeten zijn het vuilnis buiten te zetten.'

  De enige manier om de toekomst nog een beetje leefbaar te houden, is een mensachtige diersoort te creëren die we de hele dag de maat mogen nemen, voor fascist uit kunnen schelden en waar we boeken over kunnen schrijven waarin we uitleggen dat zij de wereld tamelijk onleefbaar hebben gemaakt.
  Slagen we er niet in deze diersoort te creëren dan zou het leven tienduizend jaar geleden in een tochtige grot best wel eens aangenamer kunnen zijn geweest dan het leven in de tweeëntwintigste eeuw.