maandag 6 augustus 2018

Motief

RGB Free, by thoroe
Het motief van Stephen Paddock, de man die vorig jaar vanuit het raam van zijn hotelkamer in Las Vegas 58 mensen doodschoot, blijft 'een raadsel':

Uit het politie-onderzoek kwam Paddock naar voren als een "onopvallende man". Verder bleek dat hij in de twee jaar voor zijn daad 1,5 miljoen dollar had verloren en zou hij tekenen hebben vertoond van psychische problemen. Ondanks deze bevindingen is het niet duidelijk geworden waarom Paddock begon te schieten op de bezoekers van het country-festival.

 Wat had de politie verwacht? Een politiek pamflet met een glasheldere toekomstvisie over hoe de samenleving ingericht moet worden, en hoe dit dichterbij gaat komen door willekeurige country-fans neer te schieten?
  Je begint niet op een menigte in te schieten, omdat je daar sterke argumenten voor hebt. Hoogstens sleep je er wat slordig bij elkaar geraapte religieuze en politieke filosofietjes bij, om de onderliggende chaos van algemene frustraties, jeugdtrauma's, onbehagen en ongerichte agressie een schijn van legitimatie te verlenen.

  Misschien moet de Amerikaanse politie eens naar 'I don't like mondays' luisteren, geschreven nadat iemand om zich heen begon te schieten 'omdat ze niet van maandagen hield.'
  Daarmee vergeleken lijkt het verlies van 1,5 miljoen dollar me een motief waar je mee thuis kan komen.