dinsdag 9 december 2014

Mooiste van het land

Foto: Rgb Freestock, Silverbleed
Even een kleine mensenkennis-quiz: van welke voetballer zouden onderstaande uitspraken afkomstig kunnen zijn:
   
 'Ik was zelfs trots op hem. Jaloezie kwam absoluut niet in me naar boven. Ik vind het fantastisch zulke jonge voetballers, die ik vaak al jaren ken, te zien doorbreken op dit niveau.'
 
  Tijdens de kerst van 2003 had Sneijder net een fantastische wedstrijd tegen Schotland gespeeld en dat maakte van Persie (die zelf pas in 2005 voor het Nederlands elftal zou debuteren) gelukkig absoluut niet jaloers. Hij vond het zelfs fantastisch zulke jonge voetballers, die hij zelf al jaren kent, te zien doorbreken.
  Dat laatste vind ik dus een ontzettende Clarence Seedorf-uitspraak. Zelf nog niets laten zien, maar dan wel een goedkeurend oordeel uitspreken over 'zulke jonge voetballers' en het toch ook weer een beetje naar jezelf toetrekken door te vermelden dat je ze 'vaak al jaren kent.'
  'Jongens, als we iets over die Sneijder en Robben willen schrijven, dan moeten we meneer van Persie bellen hoor, die kent ze vaak al jaren.'
 Van Gaal is daar ook goed in: over een zeventienjarig Albanees talent van Germinal Beerschot laten vallen dat je die jongen tien jaar geleden tijdens een UEFA-cup wedstrijd in Moskou in de gang tegen kwam en dat je hem toen in zijn oor fluisterde wat je moet doen als je aan de rand van de zestien meter met een man in je rug op je verkeerde voet een bal krijgt aangespeeld. 
  'Hie was a raw dijmont ent I sjeept him intoe a bjoetifoel rok.'

  Fox Sports zendt de persconferenties van van Gaal integraal uit en wat vooral fascineert zijn de Engelse verslaggevers. Die blijven gewoon stug heel beleefd ontzettend redelijke vragen stellen aan van Gaal. Het zou weleens een geniale tactiek kunnen zijn, je ziet van Gaal met elk vragenrondje radelozer worden. Hij kan onbegrijpelijk steenkolen-Engels spreken, God op aarde uithangen of halverwege een uitleg over zijn trainingsmethode overschakelen op één van Hitlers oorlogsspeeches: die Engelsen geven geen krimp en vragen gewoon voor de derde keer of hij van plan is om Falcao ooit nog eens op te stellen.
  Hans Kraay Junior had bij de eerste opgetrokken wenkbrauw al als een trillend konijntje aan zijn broekspijp liggen knauwen en ik heb sterk het idee dat van Gaal dat toch prettiger vindt.
  Gisteren traden de Goddelijke Louis en zijn Zoon op Aarde aan tegen het meeste sympathieke elftal uit de Premier League, het Southampton van Koeman.
  Southampton was beter, maar van Persie had twee intikkertjes en werd na de tweede goal met een gelukzalige glimlach op het gezicht drie keer het veld rondgedragen door zijn medespelers, die zijn voeten wasten, zijn wonden verzorgden en hem keer op keer verzekerden dat hij echt de mooiste van het land was.

Geen opmerkingen: