woensdag 16 augustus 2017

Knipwerk

RGB Free, by RWLINDER
De PVV heeft in een fijnzinnig theologisch traktaat verklaard dat Mohammed een pedofiel en een massamoordenaar was, hetgeen me een goede aanleiding leek om mijn haar eens te laten knippen door een Turkse kapper.
   
  Eerste probleem: hij sprak vrijwel geen woord Nederlands.

  Dit kleine interculturele euvel werd gecompenseerd door zijn vrouw, die mij in de zaak verwelkomde alsof ik de verloren zoon was die na vijftig jaar weer eens op was komen dagen.

  Kom daar bij Nederlandse kappers maar eens om.

  Haar man installeerde me ondertussen op de kappersstoel en begon een witte kraag om mijn hoofd te vouwen alsof de koning binnen was gewandeld, hij trok er ongeveer vijf minuten voor uit en ik begon me langzamerhand steeds onbehaaglijker te voelen.
  Dat krijg je ervan als je jarenlang Hollandse vrouwen bent gewend die je op een stoel neerplanten en beginnen te snoeien alsof ze in de boerderij varkens staan te wassen: van die persoonlijke mediterrane aandacht wordt je van de weeromstuit meteen bloednerveus.

  En dan was er nog het probleem van: 'hoe wilt u het?' Bij dit essentiële onderdeel van de knipbeurt moest de vrouw wederom als tolk optreden en groteske visioenen over de manier waarop dit allemaal heel snel mis kon gaan buitelden door mijn ingesnoerde hoofd.

  Maar ik zat nu eenmaal op die stoel, en kom er dan maar weer eens vanaf. Na het uitwisselen van wat steekwoorden als 'oren vrij', 'lekker kort' en 'voller bovenop' begon de Turkse kapper aan zijn meesterwerk. Af en toe staakte hij zijn zorgvuldige geknip om een halve meter achteruit te lopen en zijn kunstwerk van een afstandje te aanschouwen, hierbij ogenschijnlijk bijzonder in zijn nopjes met de gang van zaken.

  Deze interculturele uitwisseling leek, mijn angstige vermoedens ten spijt, toch heel aardig af te lopen, totdat het helemaal op het einde toch nog mis dreigde te gaan: de kapper mompelde iets waar ik instemmend op reageerde, in de overtuiging dat het een bevestiging van de uitstekende gang van zaken was, toen hij tot mijn schrik ineens in een pot gel begon te graaien.

  'Geen gel', schreeuwde ik, allergisch als ik ben voor die natte kledder die je de rest van de dag het idee geeft dat er een duif met diarree op je hoofd is neergestreken.

  Gelukkig leek mijn afwijzing de kapper voornamelijk bijzonder te amuseren, hij stak zijn handen in de lucht alsof we allebei aan een groot gevaar waren ontsnapt.
  Tevreden verliet ik even later de kapperszaak, om me pas na een paar honderd meter te beseffen dat ik niet eens toegekomen was aan nadere inlichten over het pedofiele verleden van Mohammed.
  Aangezien de spanningen rond het knippen van wat haar reeds het uiterste van mijn incasseringsvermogen hadden gevergd, wat dit echter misschien maar beter ook.
  Knippen en geknipt worden, afrekenen en Mohammed er verder maar buiten laten, misschien is het een aardig onderwerp voor de volgende PVV-video.

Geen opmerkingen: