vrijdag 17 april 2015

Behoefte


Foto: RGB Free, by julos
Gisteren zaten er bij Pauw een stuk of dertig werkeloze vijftigplussers ontzettend beteuterd voor zich uit te kijken. De reden van het beteuterd zijn was duidelijk: geen enkele werkgever had behoefte aan hun diensten. Vreemd genoeg leken ze hier nog steeds geen van allen echt met hun hoofd bij te kunnen. 
  Mij lijkt het dat deze mensen een gezegend leven hebben geleid: vijftig jaar lang hebben ze blijkbaar het waanidee gehad dat de wereld werkelijk op ze zat te wachten. Die ervaring pakt niemand ze meer af.

  De robots komen eraan, steeds meer werk wordt geautomatiseerd. De werkplaats wordt een veredelde sociale tijdsverpozing en mensen hebben nu eenmaal liever dartele twintigers om zich heen dan uitgebluste vijftigers.
   Er zijn steeds minder mensen die echt iets kunnen wat toegevoegde waarde heeft, dus wordt er meer en meer geselecteerd op de ik-mag-je-factor.
   Maar ook voor de veertigers, dertigers en twintigers zal de werk-illusie behoorlijk snel verdwijnen: er is niets wat jij kan doen dat een robot niet twintig keer zo efficiënt kan doen, zonder gezeur om een dertiende maand.
 
  Vroeger produceerde één boer wat vlees en eieren, dat kwam via transportbedrijven en winkels bij de klant terecht. Straks produceert één boer dankzij robotisering duizend keer zoveel vlees en eieren, dat zonder enige tussenkomst van mensen bij de klant terecht komt. Dat zijn dus honderden werknemers van transportbedrijven en winkels die geen baan meer hebben, maar wel in leven moeten worden gehouden.
  Het hele idee van werken voor je geld wordt ouderwets, niemand kan concurreren met een robot. Alleen een paar mensen die er echt bovenuit steken zijn nog nodig voor het creëren van welvaart, de rest kan thuis gaan zitten wachten tot het ge-automatiseerde systeem de maandelijkse toelage overmaakt.
  De toekomst: zeven miljard mensen die er maar niet bij kunnen dat de wereld geen behoefte aan hun unieke talenten heeft.