woensdag 25 juli 2012

Zomer

Foto: flickr, by Jason Tromm
Mijn oude baantje is opgeheven: de fietsenstalling bij de plas wordt niet langer bewaakt. Voor de rest is er weinig veranderd: twee kassa's, zon, kleine kinderen en opgeschoten jeugd.
  Aan het eind van het strand is het rustig, we gaan zitten voor paal 216. Na een kwartier komt een groepje ganzen poolshoogte nemen. Het zijn Grote Canadese Ganzen: 'de Grote Canadese Gans is een exoot in Europa. Een exoot is een organisme dat zich heeft gevestigd in een land waar het oorspronkelijk niet vandaan komt.'

  We kijken naar de exoten. Het is duidelijk dat ze hier niet vandaan komen. Ze zijn wit met grijs en staan hoog op hun poten. Ze nestelen zich rond paal 216 en kijken rond alsof ze hier al jaren komen.
  Ze vragen nog net niet wat wij eigenlijk komen doen.
  Als we gezwommen hebben drogen we op in de zon. De ganzen slapen, even staat alles stil, dan komt er een strandbal het beeld in waaien. Hij waait van links naar rechts, op zijn gemakje stuitert hij het hele strand af. Er rent niemand achteraan, de bal kan rustig doorrollen. Heeft een kind niet de in de gaten dat zijn bal ervandoor is? Haalt een jongen met gel in zijn haar zijn schouders op, omdat hij er lullig uitziet als hij achter die bal aan gaat hollen en dan dat meisje in bikini wel kan vergeten? Of is de bal van die oude man in die ligstoel, die net zo lekker zit?
  De ganzen kan het niet schelen en mij ook niet meer: ik draai me om. Het is  zomer.

Geen opmerkingen: