woensdag 4 september 2019

Harde kern

RGB Free, by saavem
Jawed S, die vorig jaar twee mensen neerstak op Amsterdam Centraal, vindt deze daad nog steeds gerechtvaardigd: ' Mijn profeet werd beledigd.'

  Ik heb dat altijd een rare zin gevonden: 'een profeet beledigen'. De profeet in kwestie is in dit geval Mohammed, een Arabier die zo'n veertienhonderd jaar geleden zou hebben geleefd. Nu is er discussie over het feit of deze persoon werkelijk bestaan heeft, of dat het een vroeg voorbeeld is van 'fake news'. Maar of hij nu wel of niet heeft bestaan, hij is in ieder geval al zo'n 1400 jaar dood.

  Hoe kun je iemand beledigen die al een tijdje dood is?

  Dat kan natuurlijk niet, en de profeet is dan ook niet beledigd, Jawed S. is beledigd. De aanstoot die S. neemt van denigrerende praatjes over zijn profeet, is vergelijkbaar met een Ajax-supporter die opzwelt van woede wanneer je verkondigt dat Johan Cruijff een overgewaardeerde zaalvoetballer was die beter tot zijn recht zou komen in een dameselftal.

  Islam is Jaweds cluppie, Mohammed zijn homeboy, en als je er iets van durft te zeggen komt de harde kern langs om je in elkaar te slaan.