zondag 12 februari 2023

Verzet

Imperioli, foto: Wikipedia
Op HBO zijn alle seizoenen van The Soprano's terug te zien, een maffiaserie waar ik twintig jaargeleden al flarden van volgde en die ik nu voor het eerst van begin tot eind kijk. Eén van de vele sterke aspecten van de serie is het spelen met de geijkte maffiafilm-conventies. De crew rond Tony Soprano kijkt graag naar de Godfather-films en houdt oeverloze discussies over welke film beter is: The Godfather 1 of 2. 
  Ook de maffiaklassieker Goodfellas wordt in de serie aangehaald, een film waarin een jonge Michael Imperioli door een totaal gestoorde Joe Pesci in zijn voeten wordt geschoten.
  In The Soprano's speelt Imperioli de rol van Christopher Moltisanti, een neefje van Tony Soprano die graag hogerop wil. Wanneer hij er als een lulletje rozenwater op uit wordt gestuurd om gebakjes voor de echt zware jongens te halen schiet hij uit frustratie een winkelbediende in zijn voeten.
  "You shot my foot!" roept de man verbijsterd, waarop Moltisanti zegt: "It happens."

  Inmiddels is Imperioli weer een jaartje of twintig ouder en speelt hij een rol in het tweede seizoen van de HBO-show The White Lotus. Hij speelt hierin een seksverslaafde Hollywood-producer die met zijn vader en zoon in Sicilië op zoek gaat naar zijn Italiaanse wortels. De drie mannen bezoeken onder meer de locaties waar de Siciliaanse scènes van The Godfather zijn opgenomen. Als opa verklaart dat The Godfather de beste film is die ooit is gemaakt, schampert kleinzoon dat hij niet anders had verwacht: "Natuurlijk vinden jullie het een goeie film. Het gaat over een tijd waarin mannen al hun problemen konden oplossen met geweld en met elke vrouw naar bed konden gaan.  Julie verlangen terug naar de hoogtijdagen van het patriarchaat." 
  
  Het zijn zinnetjes die eruit rollen als een mantra, volgens een verbijsterde opa is kleinzoon dan ook duidelijk op zijn veel te dure universiteit door linkse activisten gehersenspoeld.
  De schrijvers laten enigszins in het midden aan welke kant ze staan, maar wat tegen kleinzoons bewering spreekt is dat The Godfather nu net een film is waarin geweld zelden een efficiënte oplossing is, net als overigens in The Soprano's. In The Godfather betaalt Sonny een hoge prijs voor zijn impulsieve gewelddadige reactie en verliest Michael zijn ziel als hij zijn broer om laat leggen.
  In The Soprano's bezoekt Tony Soprano een psychologe omdat hij paniekaanvallen krijgt door zijn psychopathische werkkring. 
  Kleinzoon lijkt met het cancelen van The Godfather dan ook vooral driftig mee te werken aan het zo populaire na-oorlogse verzet.