donderdag 10 juni 2010

Toeter


Foto: Flickr, by South African Tourism
 Michel Foucault is een Franse filosoof uit de twintigste eeuw die veel geschreven heeft over kennis en macht, en hoe deze twee dingen samenhangen. Eén van zijn ideeen is, dat wetenschap zich niet richting een objectief doel beweegt (de 'waarheid'), maar dat wetenschap altijd in dienst staat van de machthebbers, dient om macht te verkrijgen dan wel te behouden, en dat de machthebbers het 'discours' bepalen waarbinnen gepraat wordt, alsook wat binnen dat discours 'waar' is en hoe je dat zou moeten bewijzen.

De Vuvuzela is een traditioneel Afrikaans blaasinstrument waar Afrikaanse supporters tijdens wedstrijden graag op toeteren. Helaas worden Westerse voetballers en supporters knettergek van het schrille geluid, en staat er een WK in Afrika voor de deur.

Gelukkig heeft Ruth McNerney van de London School of Hygiene and Tropical Medicine iets ontdekt: Vuvuzela's kunnen verkoudheid en griep verspreiden omdat er zo veel lucht wordt verplaatst door de toeter, bovendien kunnen uiteinden van de toeters hoge concentraties aerosolen bevatten.

'Deze deeltjes zijn klein genoeg om uren in de lucht te blijven zodat ze eenvoudig hun weg naar de longen van mensen kunnen vinden.'

Dank U wel mevrouw McNerney.