zaterdag 5 februari 2011

Knip- en plakkoning

Foto: flickr, by Jos van Zetten
Sinds een half jaar kun je 's-avonds op nederland drie een blonde aso met een grote roze microfoon zien die er zichtbaar van geniet om mensen op tv zo erg mogelijk voor joker te zetten. Hoewel het PowNews af en toe best gevat uit de hoek kan komen, begin ik me toch lichtelijk te ergeren aan hun grootste truc: het tijdig knippen.

Powned afficheert zichzelf als: 'rauw, provocerend, dwars, intelligent en ongecensureerd.'

Rauw, provocerend en dwars zijn ze wel, intelligent daar kun je over discussieren, maar als het PowNews iets niet is, dan is het ongecensureerd. Laatst hadden ze de rubriek 'een neger omdat het moet', dit naar aanleiding van een 'allochtonenquotum' voor televisie: volgens het NPO moet minstens 11 procent van je deskundigen van allochtone afkomst zijn.
 Dit is inderdaad een vrij bizarre regel, en hoewel de de slogan 'een neger omdat het moet' tegen het randje aan zit, kan ik nog steeds de humor er wel van inzien.
 Wat me echter mateloos irriteert, is het laffe knip- en plakgedrag van Rutger Castricum. Je hoort wel vaker van politici dat wanneer zij Rutger een keer stevig van repliek dienen, ze dit nooit in een uitzending terugzien. Elke gesprekje wordt zo gemonteerd dat Rutger de sardonische slimmerik uit kan hangen, en de politici of andere slachtoffers met de mond vol tanden lijken te staan. Met slim knippen en plakken kan je een eind komen, maar bij die uitzending over de 'neger omdat het moet' begon het trucje wel erg op te vallen.

'Bent u een neger', vroeg Rutger jolig aan willekeurige gekleurde voorbijgangers, om meestal na twee seconden al weer weg te knippen. Echter net te laat: bij een heel stel mensen zag je de geirriteerde reactie al in de ogen verschijnen, ze wilden hun mond al opendoen om Rutger te antwoorden, maar helaas: knip, en weg waren ze weer.
 Voor een omroep die 'ongecensureerd' in zijn slogan heeft staan toch een beetje teleurstellend.