woensdag 23 november 2011

Ontspannen

Foto: flickr, by Krysthopher Woods
Laten we eerlijk zijn: het kijken van een voetbalwedstrijd is geen ontspannende bezigheid.   
  Het kijken van een wedstrijd van Ajax is daarvan nog eens de overtreffende trap. Maar het kijken van een voetbalwedstrijd van Ajax met een half debiele Fransman aan de montageknoppen die vier keer in slow-motion laat zien hoe een lelijke voetballer vol ongeloof zijn hoofd schudt omdat hij weer is afgetroefd door Jan Vertonghen, de man die in de Eredivisie nog geen kleuter bij een koektrommel weg kan houden, terwijl de schreeuwende commentator zit te roepen dat het allemaal reuze spannend is wat er in real time gebeurt, dat is geen overspannenheid meer, dat is regelrechte waanzin.
  Wat is er mis met die Fransen? Wat gaat er om in het hoofd van zo'n man? 'Laat die wedstrijd maar even zitten, ik gooi er gewoon nog een vijfde slo-mo tegenaan van wegspattende zweetdruppels die landen op een graspol, daar zitten de kijkers waarschijnlijk echt op te wachten'?
  Is het een soort zieke pesterij, krijgen we in Nederland een ander beeld dan in Frankrijk? Liggen ze daar helemaal dubbel in de montagekamer als ze tegen elkaar zeggen: 'zullen we het doen, gewoon nog een zesde keer? En dan nog een keer dat hoofd van Gomis, dan worden ze helemaal gek. Dat zal ze leren om mayonaise mee te nemen naar onze restaurants!'
 
  Het is een vorm van marteling met een wreed randje: net zoals de hond al in elkaar krimpt als hij zijn wrede baasje met de riem hoort rammelen, zo vliegt je bloeddruk omhoog als er na een niet bijzonder boeiende actie een eerste herhaling komt. Want je weet dat het daar niet bij blijft. Je kan naar de keuken gaan, koffie zetten, het laten doordruppelen, suiker erbij en als je terug bent dan is die helse herhaling nog steeds bezig, want we hebben het nog niet uit een hoek van vijfendertig graden gezien vanaf de noordzijde van het stadion. En ondertussen voetballen ze gewoon lekker door, maar dat zie je dus niet. Je zit alleen maar als een soort neuroot tegen de televisie te bleren dat ze helemaal gestoord zijn geworden in dat stokbroden en warme kaasjes gesticht, dat helse oord waar ze denken dat een voetbalwedstrijd creatief benaderd moet worden.
  God, behoed ons voor de creatieven, ging er gisteren meerdere keren door me heen. En nog iets anders, iets wat ik bijna niet durf te zeggen: ik ging een beetje, een heel klein beetje verlangen naar SBS 6, Jan Joost van Gangelen en Hans Kraay Jr.
  Dat zal ik die knoflookvreters nooit vergeven en dat ze nooit meer de regie van een voetbalwedstrijd mogen doen, lijkt me dan ook een veel te milde straf. Het hoofd van Hans Kraay Jr, zeven weken lang op alle Franse zenders, in slow-motion, op het moment dat Johan Derksen een vervelende opmerking over zijn vader maakt. En dan zijn we nog mild.