zaterdag 3 december 2011

Hong Kong

Foto: flickr, by Cayusa
Door alle perikelen rond aandeelhoudersvergaderingen, adviescommissies, raden van commisarissen en kort gedingen dreigt het interessantste voetbalnieuws helemaal onder te sneeuwen: van Gaal is aan een soort wereldreis bezig en bevindt zich op dit moment in Hong Kong.
  Het lijkt me duidelijk dat de vaderlandse sportjournalistiek de bal hier volledig heeft laten vallen. Uren van niets-zeggende interviews met verdwaasden op een parkeerdek, geestdodende analyses van wie wat tegen wie heeft gezegd en waarom, de periodieke constatering dat het 'nu echt een soap begint te worden' om dan vervolgens weer vrolijk verder te breien aan die soap: wat een verspilling van energie en van geld.
  Wat hadden de NOS, RTL 7 of welke halvegare cameraploeg dan ook moeten doen? Met een camera achter van Gaal aan lopen die door Azie aan het stappen is. Wereldtelevisie, en je hoeft er niets voor te doen.
  Het kan alleen maar fout gaan want Azie, dat lijkt natuurlijk helemaal nergens op. Om te beginnen zijn die Aziaten belachelijk klein, een streek die ze alleen maar uitgehaald hebben om van Gaal voor gek te zetten: tegenover die rare gele dwergen ziet iedereen eruit als een reus met een waterhoofd.
  Daarnaast spreken ze in een taaltje waar de honden geen brood van lusten. Maar van Gaal is de beroerdste niet: die heeft een vertaalgidsje bestudeerd.
  Mooi beeld: van Gaal, in een Aziatische restaurant, die als een gek in een vertaalgidsje zit te bladeren om de ober duidelijk te maken dat de soep niet te vreten is.
  En dan moet het ergste nog komen. Want die Chinezen schijnen een muur gebouwd te hebben om vijandelijk volk buiten de deur te houden. Ik denk dat dit een belangrijke reden voor de reis is geweest: een muur, dat vindt van Gaal waarschijnlijk een ijzersterk idee.
  Tot hij oog in oog met het ding staat: de desillusie kan het hoogtepunt van het televisieseizoen worden. Wat een schamel, stompzinnig, halfvervallen rotmuurtje. Wie is hier verantwoordelijk voor? Waar is de eerste aanspreekbare instantie voor dit broddelwerk? En wat zien wij ondertussen? Steven ten Have op een parkeerdek. Eeuwig zonde.