zaterdag 3 september 2011

Ziener

'Je hebt de dood van zoveel mensen op je geweten'

Foto: flickr, by globochem3x1minus1
Dat staat in een e-mail aan de Belgische weerman Frank Deboosere. Aanleiding is het noodweer op Pukkelpop dat aan vijf mensen het leven kostte. 'Ik vrees dat het van alle tijden is', aldus de weerman, 'de boodschapper heeft het nu eenmaal vaak gedaan.'

Ik vrees dat er iets anders aan de hand is.

Het begon met de uitbreiding van die apparatuur. Ineens waren de stickers met zonnetjes en wolkjes verdwenen en kregen de weermannen de nieuwste computertechnieken tot hun beschikking. Vervolgens kregen ze steeds meer tijd: het journaal is slechts een inleiding voor Erwin Krol, die het als eerste in de gaten kreeg. 'Mensen hebben richting nodig', moet Erwin gedacht hebben, 'dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn.' Hij had natuurlijk gelijk, mensen hebben inderdaad richting nodig en als God en Mark Rutte het af laten weten, dan geven we ons wel aan de weerman over.
  Langzaam maar zeker begon Erwin persoonlijke boodschappen in zijn weerberichten te stoppen. 'U gaat genieten', zegt hij dan bijvoorbeeld, of: 'u voelt zich verwend.'

'Ik voel me verwend', zeggen de mensen de volgende dag op een zonnig terras tegen elkaar, en in stilte denken ze aan Erwin Krol, waarna ze een kruisje slaan.
  Van een lullig mannetje dat wolkjes met de hand op een slecht getekend kaartje plakte, is de weerman veranderd in een Ziener waar we ons elke avond massaal aan over geven. Groepsgewijs knielen we voor het tv-toestel om bibberend het oordeel af te wachten. Gaat Hij regen over ons uitstorten, of is Hij in een milde bui? Maar het volk is wispelturig en adoratie kan zomaar omslaan in rancune. Na de slechte zomer kan Erwin zich geen harde winter meer veroorloven. De Belgen mogen dan mailtjes sturen, in Nederland lachen we daarom.
  Mijn visioen: Erwin Krol, aan een kruis op de Vaalserberg. Naast hem hangen een relmarokkaan en een man die betrapt werd met een naakte baby in een kinderdagverblijf. Terwijl de pedo en de marokkaan jammeren sluit Erwin zijn ogen. 'Vergeef ze, NOS', zal hij prevelen, 'ze weten nog steeds niet wat ze doen.'  Aan zijn voeten die gezalfd zijn door Linda de Mol dobbelen Nick en Simon om zijn pak.