woensdag 28 december 2011

Name dropping

Foto: flickr, by msulibrary1
2011 was het jaar waarin ik:

- Een handtekening scoorde van mijn literaire held Arnon Grunberg
- De hand schudde van hersenwetenschapper en bestseller auteur Dick Swaab
- In de lift stond naast Frank de Grave en zeer kort telefoneerde met Agnes Kant
- Een borrel dronk met onder meer Linda Partridge, Alexander Rinnooy Kan en Ignace Schretlen
- Een kopje koffie dronk naast Joop Goudsblom
- Interviews maakte met onder meer Goran Hansson, Catahrine Malabou, Midas Dekkers en Lisa Sanders
- Boeken las van onder andere Jan Wolkers, AFTh van der Heijden, Harry Mulisch, Boudewijn Paans, Peter-Paul Verbeek, Herman Brusselmans, Herman Franke, Philip Huff, Christiaan Weijts, Geerten Meijsing, Peter Buwalda, Sherwood Anderson, Gustaaf Peek, Joris van Casteren, Erwin Mortier, Christophe Vekeman, Maarten Doorman, William Styron, Jack Kerouac, Joost de Vries, Marie Kessels, Daphne Huisden, Bernard Dewulf, Douwe Draaisma, Joey Goebbel, AHJ Dautzenberg, René Kahn, Raymond Tallis en Ben Goldacre
- Een essay schreef over de ethiek van Aristoteles
- Columns schreef over onder meer Bjorn Vleminckx en Dennis Bergkamp

Wat verbindt deze mensen met elkaar? Niet zo heel veel, het enige echt verbindende element ben ik zelf. Als ik een schrijver als A.F.Th van der Heijden was, zou ik ze allemaal aan elkaar kunnen schrijven en een overtuigende wereld kunnen presenteren waarin deze mensen op volstrekt logische wijze met elkaar verknoopt zijn.
  Schrijven: éénmansterreur waarbij je de lezer voor zolang als de bladzijden doorlopen jouw werkelijkheid probeert op te dringen.
  Helaas is het ook van der Heijden die dit jaar de totale zinloosheid van de literatuur heeft aangetoond. Tonio is, in al zijn literaire schoonheid, één lange pleidooi voor het leven, en tegen het schrijven. Zelfs de lezer, en daar zit dan wel weer een soort paradoxale literaire overwinning, zou het complete oevre van deze reus, de complete Tandeloze Tijd en Homo Duplex, zonder een enkele aarzeling verbranden om die enentwintigjarige jongen nog een dagje extra in de zon te laten zitten.