donderdag 29 december 2011

Als een vogel op een draad

Foto: flickr, by Thejaswi
Wesley W, de negentienjarige 'onverlaat' die tijdens Ajax-AZ het veld op rende en behoorlijk knullig de keeper van AZ probeerde te schoppen, heeft vier maanden cel gekregen.
  Ook werd onlangs bekend dat Wesley een i.q. heeft van 71. Daarmee valt hij nog net in de categorie 'zwakbegaafd'. Twee puntjes lager en hij had een 'lichte verstandelijke beperking' gehad. Dit 'begs the question' wat mij betreft: is Wesley verantwoordelijk, of, met andere woorden, had hij iets anders kunnen doen? Als we voor het gemak even uitgaan van een vrije wil, waar begint die dan? Mensen met een diepe verstandelijke beperking (i.q. < 20) sluiten we denk ik wel zeker uit, een ernstige verstandelijke beperking (20-35) ook, maar wat doen we met een matige verstandelijke beperking (35-50)? Of die lichte verstandelijke beperking? Laat je Wesley tien keer een test doen, dan valt hij waarschijnlijk vier keer in die laatste groep.
  Er is een mooi liedje van Leonard Cohen waarin hij zingt:

'Like a drunk in a midnight choir, I have tried in my way to be free' 

Even later komt er ook nog een worm aan een haak voorbij. De dubbelzinnigheid van het begrip vrijheid wordt mooi gevangen in dit liedje. Een dronkenman die in de straten loopt te lallen is waarschijnlijk net zo vrij als een worm die aan een haakje spartelt, hoe vrij hij zich van binnen misschien ook mag voelen, zijn werkelijke bewegingsruimte is minimaal.
  Hij had, met andere woorden, eigenlijk niets anders kunnen doen dan dronken door de straten zingen, misschien wel over vrijheid, maar eigenlijk een slaaf van de nacht, de drank, zijn verleden en alles wat hij onderweg tegen is gekomen.
  Hoe meer ik naar de foto van Wesley die door de lucht vliegt kijk, hoe meer hij op een worm aan een haakje gaat lijken.