zondag 17 juli 2011

Een mooi gezicht

Foto: flickr, by Surinder Singh
Co Adriaanse is terug in Nederland: wat zal hij gaan doen? Zijn CV wat betreft relletjes is indrukwekkend. Ik herinner me een ontslagen caféhoudster bij Willem II die na veertig jaren trouwe dienst haar kroketten elders mocht gaan bakken, alsook de legendarische uitspraak 'een goed paard is nog geen goede ruiter', wat sloeg op de trainerskwaliteiten van Marco van Basten en hem vervolgens bij Ajax zijn kop kostte. Co heeft vaak gelijk, en wanneer hij vindt dat hij gelijk heeft zegt hij dat gewoon, de sociale mores kan hem gestolen worden. Een tip van de sluier over de nieuwe sociale bres die Co gaat slechten werd opgelicht bij een persconferentie van FC Twente. Over Twente-speler Nacer Chadli zei Co het volgende:

'Nacer is creatief, sterk, snel, doelgericht, hij heeft een fantastische trap en hij schakelt voortreffelijk om. En die stijl hè: alles is mooi aan hem, zelfs zijn gezicht.'

Zelfs je naam is mooi, dat zong Henk Westbroek al, maar een mooi gezicht dat liegt er ook niet om. In een klap werd het me duidelijk: Co is teruggekomen naar Nederland om in het voetbal de homo-emancipatie eindelijk eens even een stevige slinger te geven.
  Nu Co zich uitgesproken heeft, kunnen spelers en trainers eindelijk vrijuit praten over de lichamelijke kenmerken die een hevige opwinding teweeg brengen.
  Frank de Boer over Theo Janssen: 'Theo is misschien niet moeders mooiste, maar heb je die dijen weleens gezien? Prachtige steunpilaren van dat volle mannenlichaam, wie zou zijn armen daar niet eens stevig omheen willen slaan?'
  Peter Bosz schijnt al druk bezig te zijn met het schrijven van een sonnet waarin hij de trouwe bruine hondenogen van Samuel Armenteiros bezingt ('Armenteiros, je naam rijmt niet voor niets op Eros') en Fred Rutten zit ondertussen met zijn handen in het haar. Na de persconferentie van Co is hij meteen zijn elftalfoto gaan bestuderen en hij blijkt tot zijn schrik verreweg het lelijkste team van de Eredivisie te hebben. Godzijdank hebben ze van de zomer Balázs Dzsudzsák verkocht, maar het houdt nog steeds niet over.

  Koortsig bladert Rutten 's-avonds door een gids met transfervrije spelers. Dacht hij dat hij goed had ingekocht, heeft die verdomde Co halverwege de wedstrijd de spelregels weer veranderd. Als schoonheid een rol gaat spelen, en scheidsrechters zullen dit ongetwijfeld op gaan pikken, dan kan hij het ook in zijn derde seizoen wel schudden.
  En Co, die wordt na een half jaar natuurlijk gewoon weer met pek en veren de Grolschveste uitgejaagd, als het eindelijk tot iedereen is doorgedrongen wat ze zich nu weer door die gladjakker aan hebben laten praten. Maar hij zal als laatste lachen, zijn werk is gedaan: een mooi gezicht, dat heeft ie voor altijd op de Nederlandse voetbalagenda gezet.