vrijdag 30 april 2010

Spook

Liberalisme is een politiek systeem, waarbinnen uitgegaan wordt van de mens als een onafhankelijk, rationeel wezen dat zijn eigen beslissingen kan nemen. Deze aanname bepaalt grotendeels de spelregels van het liberalisme: we laten mensen zo veel mogelijk met rust, mensen mogen en kunnen zelf beslissen wat ze willen, wat ze kopen, wat ze verkopen, etc.

Het is duidelijk wie er in dit systeem in het voordeel zijn: onafhankelijke, rationele mensen die hun eigen beslissingen kunnen nemen. Ook is het duidelijk wie er in zo'n systeem wel eens de sjaak zouden kunnen zijn.

Afgelopen dinsdag werden executives van de Goldman Sachs Group door de Amerikaanse senaat aan de tand gevoeld: hoe kon het dat ze honderdmiljoenen waardeloze hypotheekpakketten hadden verkocht, terwijl ze heel goed wisten dat het waardeloze hypotheekpakketten waren? De mannen zaten erbij als de vermoorde onschuld, en misschien ook werkelijk een beetje verbaasd: ze hadden toch niets verkeerd gedaan?

Dat is het probleem: ze hadden inderdaad niets verkeerds gedaan. Ze hadden een spelletje gevonden waarin alle regels in hun voordeel waren, waarom dan niet lekker los gaan?

Het wordt tijd dat er weer eens een spook rond gaat waren.