dinsdag 24 januari 2012

Edelmoedig

Foto: flickr, by IronRodArt
Vandaag was ik op het station van Zoetermeer. Dit hele station is uitgevoerd in blauw met geel, wat het samen met de vijver en de spuitende fonteintjes een prettig Walibi-flevo-achtig gevoel geeft.
  Maar dat is nog niet het mooiste aan dit station. Het mooiste is dat er een fietspad dwars doorheen loopt. Het station is over de A12 en de treinsporen heen gebouwd, het is in feite een grote brug. Wil je van Zoetermeer Noord naar Zoetermeer Zuid, dan kun je met je fiets de roltrap op, dwars door het station fietsen en dan weer met de fiets de roltrap af.
  Het is voor iemand die niet uit Zoetermeer komt even wennen: je staat niets vermoedend met je ov-kaart in te checken als je bijna een zak bloemkolen tegen je hoofd krijgt van een vrouw die net van de Buurtsuper komt, maar verder vind ik het een geniaal idee.

  Zoals algemeen bekend is fietsen de meest edelmoedige manier om je voort te bewegen (in tegenstelling tot lopen, dat is meer iets voor trekpaarden zoals autorijden typisch iets voor proleten is) en is er niets leuker dan tijdens je fietstocht door een interessante omgeving te rijden.
  In navolging van de visionaire mensen uit Zoetermeer stel ik dan ook een fietspad dwars over het veld van de Arena voor (even bellen als ze bezig zijn), een fietspad door de oude werkkamer van Harry Mulisch (lekker cultuur snuiven) en een fietspad in de Albert Heijn, zodat je een beetje door kan karren in plaats van dat achterlijke geschuifel achter bejaarden aan die niet in de gaten hebben dat ze rondjes  om hetzelfde schap met rookworsten aan het lopen zijn.