dinsdag 17 januari 2012

Hoogtewerker

Foto: flickr, by Gerard Stolk
Sinds een week werk ik in Amsterdam, op de vijfde verdieping van een grachtenpand. Dat is behoorlijk hoog: nadat die patriciërs in de Gouden Eeuw hun felbegeerde kaveltje gekocht hadden moest er natuurlijk wel wat de lucht in gaan.
  Het gevolg is dat je in die grachtengordel snel het gevaar loopt tegen iemand op te botsten: nergens zijn er zoveel mensen te vinden die met de kin omhoog naar boven staan te turen. Glazenwassers staan met meterslange zemen de ruiten te poetsen, studenten takelen met een touw dat ze om de uitstekende haak op de punt van een dak geslagen hebben hun verweerde bankjes en houten stoelen omhoog.
  Ben je net op tijd om ze heen geslalomd en een steegje ingedoken dan moet je je meteen plat tegen de muur aanduwen: grachtengordelvrouwen vervoeren hun kroost naar de speelzaal in tractors waar ze in Brabant nog van onder de indruk zouden zijn.
  De mooiste inwoners van Amsterdam zijn zonder twijfel de katten. Ze zitten voor de ingang van winkels die om ze heen gebouwd lijken te zijn en ze kijken naar de voorbijrijdende trams en het haastig rennend volk met een mild medelijden op hun serene smoelwerk.
  Erg on-kats kijken ze zelden naar boven. Dat zijn de Amsterdamse katten blijkbaar ver voorbij, dat meelijwekkende turen naar vogeltjes. Ze laten het met liefde aan de mensen over.