maandag 4 april 2011

Knieën teen

Foto: flickr, by Vlad B.
Zoals een gelovige een paar honderd jaar geleden gekeken moet hebben als iemand verkondigde dat hij nog nooit van God had gehoord, zo kijk ik naar het filmpje van PVV-politicus Lilian Helder die probeert te verbergen dat ze de allereerste beginselen van statistisch onderzoek niet snapt. Het gaat me niet om dit specifieke onderzoek, waar waarschijnlijk inderdaad het één en ander op af te dingen valt, dat is wel vaker zo met wetenschappelijk onderzoek, het gaat me om het totale onvermogen om een enigszins intelligente discussie te voeren over de voors en tegens.
  Bij het eerste college van het vak 'logica' aan de universiteit zei de docent al vrij snel: 'stel, y is een functie van x'. Meteen ging er een hand de lucht in: 'wat bedoelt u daar precies mee?'
  Er is een moment dat een zinvol gesprek niet meer mogelijk is. Samen met brievenbuspisser Lucassen heeft Lilian Helder een duidelijk punt gemaakt: de nieuwe minister-president kan maar één iemand worden en dat is Linda de Mol. Linda zal vol begrip met Lilian in een hoekje gaan zitten om haar een beetje te leren rekenen, en als Lucasje zijn broekje niet droog kan houden zal ze zijn traantjes drogen en zeggen dat ons dat allemaal wel eens overkomt.
  Hierna zal de hele kamer 'hoofd, schouders, knieën teen, knieën teen' gaan zingen.